Totes les sortides
B2: Visita al MNAC
Com ja és habitual,  amb l'alumnat de 2n. de Batxillerat que cursa la matèria d'Història de l'Art, vam realitzar una visita al Museu d'Art Nacional de Catalunya, MNAC, i  els alumnes van poder observar   amb més atenció, i amb les explicacions  d'una educadora, algunes de les obres que  han estudiat al llarg del curs. Vam fer programa doble i amb alguns alumnes també vam aprofitar per  visitar  l'edifici proper  del Pavelló Alemany, que  igual que el del museu,  es va inaugurar per l'Exposició Internacional  de l'any 1929.  Així, a part de veure les obres d'art del MNAC,  vam poder fer la comparativa arquitectònica de dos edificis coetanis i tan oposats. Fotos
B1: Sortides a Sitges i a la Fageda
Els alumnes de 1r de batxillerat han fet dues sortides: a Sitges, on van poder visitar el CIM (Centre d'Interpretació de la Malvasia) i realitzar una ruta literària. 
I a la Fageda d'en Jordà, a Olot, on van fer una visita guiada per la Cooperativa dels famosos iogurts i també realitzar una petita ruta (6 Km) pel bosc. Vegeu les fotos.
Visita al CCCB
Fotos
PrÓctiques a la UB
Els alumnes de Química de 2n de batxillerat han pogut gaudir fent unes pràctiques espectaculars als laboratoris de la Facultat de Química. La foto és de la pràctica de luminiscència, treta del vídeo. L'altre vídeo és del comportament de la neu carbònica en abocar-la al terra.

Fotos i vídeos
E4: Visita a la Via Sepulcral
El passat 4 de febrer la classe de Llatí de 4rt d’ESO va visitar l’àrea arqueològica i el Centre d’Interpretació de la Via Sepulcral Romana a la plaça de la Vila de Madrid. A la zona funerària (ss. I –III d. C.) ens van cridar l’atenció la disposició dels monuments (a tots dos costats de la via), les abreviatures i errades ortogràfiques dels epitafis i l’origen grec i africà d’alguns difunts; i al Centre d’Interpretació: les mostres d’orfebreria i els esquelets d’un gos i d’una nena de tres anys, una reproducció de la Tabula Peutingeriana (una mena de guia de viatge que reprodueix el món conegut al segle IV des de l’Índia fins a Britania) i les fotografies dels anomenats vasos Apol.linars (s. I d. C.),  a l’exterior dels quals està gravada la ruta per terra des de Gades (Cadis) fins a Roma, amb multitud de detalls.
Tota la classe ja té els seus epitafis en llatí. Ens els vam dedicar mútuament i ara estan penjats al costat de la porta del Seminari de Clàssiques. Sit Vobis Terra Levis.
B1: PrÓctiques REVIR
https://photos.app.goo.gl/ihU5WgNzRZbmA3C59
B2: QuÝmica interactiva
https://photos.app.goo.gl/CkEWnEU1Hqoa7pKT6
E3 i E4: Visita a la Sinagoga
Els alumnes de religió d'Eso 3 i 4 han fet una visita guiada a la Sinagoga de Barcelona. En una interessantíssima visita comentada, hem après la història d'aquest centre religiós i cultural de la comunitat israelita de Barcelona, aixi com el significat d'algunes tradicions. Vegeu les fotos de la visita.
E3: Visita al port comercial
En el marc d'estudi de les Ciències Socials sobre el sector terciari, els alumnes de 3 Eso A han visitat el port comercial de Barcelona, on han après de primera mà com són i com funcionen aquestes instal·lacions. Vegeu les imatges de la sortida
E1: Visita a la ciutadella ibŔrica
Els alumnes del primer curs de la ESO han visitat la ciutadella ibèrica de Calafell on han pogut veure com vivien els nostres avantpassats íbers i on han realitzat tallers tèxtils i d'arqueologia. Una experiència per viure la història de primera mà. Fotos.
B2: Viatge a Roma
Els alumnes de 2n de batxillerat enguany han anat a Roma com a viatge de fi d'etapa. Han estat 4 dies a la ciutat eterna molt ben aprofitats! Us recomanem la visita. Aquí teniu unes quantes fotos.
Franšais: Sortie au cinÚma
Tous les élèves de français ont assisté à une séance de cinéma. Le film choisi a été "Le fils de l'autre". Voyez quelques photos ici.
E1: Punt verd m˛bil escolar
El dia 12 de desembre els alumnes de 1r d'ESO van dur al camió del PVME els residus recollits durant la setmana a l'institut i van poder conèixer les deixalles que es poden dur als Punts Verds de la nostra ciutat. Vegeu l'àlbum.
E1:Visita a la planta de triatge
Els alumnes d'Eso 1 han visitat la planta de triatge de residus de Gavà-Viladecans. Allà han pogut aprendre de primera mà com es gestionen els residus i deixalles que podruïm. Podeu veure imatges de l'activitat aquí.
B1: Jornada Batxibac
El dia 13 de novembre els alumnes de Batxibac del nostre centre han participat en la jornada realitzada per la UPF juntament amb el Departament d'Ensenyament, el Lycée Français de Barcelone i el Consolat de França a Barcelona. Vegeu-ne les fotos aquí.
E1: Sortida a Can Caralleu
El passat 25 d'octubre, els alumnes d'ESO 1 de l'Institut Icària van realitzar una sortida al centre esportiu Can Caralleu on van realitzar diferents activitats, des d'escalada a tir amb arc, amb l'objectiu de poder-se conèixer millor a través de l'esport i gaudir tots plegats. Aquí  teniu un recull dels millors moments.     
E1: L'any que vaig nÚixer
Els alumnes de 1r. d'ESO de l'Optativa "L'any que vaig néixer", del Departament de Ciències Socials, han fet una visita a l'arxiu històric de Poble Nou. Així han pogut visitar com és l'interior del lloc  on es guarden tots els documents, en una càmera pràcticament cuirassada i a una temperatura ambient més baixa que la resta, i com treure deduccions de documents històrics. En aquest cas el treball d'investigació com a historiadors va ser treure informació  d'unes fotografies. Vegeu l'àlbum.
B2: Preparem el viatge a Roma
Aquest curs els alumnes de 2n de Batxillerat faran un viatge a Roma entre el 16 i el 19 de desembre. Aquests dies de convivència, que culminaran una etapa molt important de les seves vides, descobriran la llarga història de la capital italiana, passejaran pels antics carrers empedrats, es podran fotografiar a les fonts barroques, visitaran els fòrums i el Colosseu,  admiraran la Capella Sixtina al Vaticà, podran recórrer les catacombes i perdre’s per Vil·la Borghese i, segur que també degustaran les pizzes, la pasta i els gelatti, al barri del Trastevere o en d’altres indrets de la ciutat. Uns dies de lleure compartit per agafar molta energia en vistes al final d’aquesta etapa!!!
E2:Descobrim Barcino
Els alumnes de l'Optativa de 2n. Barcelona fa molt de temps, hem passejat per Barcelona per conèixer els vestigis de la ciutat de l'època de Barcino i de l'època medieval. Des del que queda del temple d'August fins les muralles romanes i les antigues factories, on hem descobert molts secrets de la vida diària dels romans. En la segona visita hem descobert com va créixer aquesta ciutat al voltant del palau dels comtes. Àlbum.
E3:Visita a la Torre de les AigŘes
Amb els alumnes de 3r., de l'Optativa, Ciutat, urbanisme i arquitectura, hem visitat la Torre de les Aigües de  Trinitat Vella per aprendre un munt de coses de com es recollia l'aigua del Besòs, de com es bombejava amb la primera bomba d'aigua elèctrica i es conduïa a la Torre de la Trinitat Nova, on era depurada per distribuir-la després cap a la ciutat. Això ens ha portat, entre altres coses, a recórrer el túnel per sota la Meridiana per on circulava l'aigua.Vegeu  l'àlbum.
B1 i B2: Itinerari geol˛gic al Figarˇ
El professor de la Universitat de Barcelona Carles Ferràndez Cañadell ens va guiar en l’itinerari geològic a la zona del Figaró-Montmany en que vam poder fer observacions geològiques de tot tipus. Entre d’altres, vam veure roques paleozoiques molt antigues de més de 500 milions d’anys, les fàcies germàniques mesozoiques del Buntsandstein i Muschelkalk i els materials del Cenozoic que descansen discordantment sobre els del Triàssic. A continuació algunes opinions dels alumnes i fotos:
El dia 27 de març, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de Ciències de la Terra, junt amb els professors Montse Ongay i Carlos Picado, vam anar d’excursió al Figaró a fer un itinerari geològic de la zona.
Vam poder aprendre a identificar plecs, falles, diversos materials i diferents tipus de roca, a ordenar cronològicament els successos o fenòmens i entendre la història geològica de la zona.
Claudia i Berta

Desprès d'una dura matinada i amb un bon dinar a la motxilla, ens espera un trajecte amb tren per disfrutar d'un agradable dia al Figaró. Atenent les explicacions  que, amb passió, el guia ens feia entendre, vam anar avançant fins poder gaudir d'un dinar a l’aire lliure, deixant així el dia rodó.
Jaume i Gerard
Creuer 1r Batxillerat 2019
Divendres 24 de Maig :
Darrer dia de creuer. Toca tornar cap a casa. I ho fem amb un dia gris. Totes les informacions donaven pluja per avui. I així ha estat. Però la mar continuava estant calmada com tota la setmana. Això ha fet que la navegació fos tranquil·la, i que si es volia fugir de coberta i aixoplugar-se dins, no comportés riscos de mareig. En arribant a port neteja final i repartiment de queviures sobrers.
l cap a casa a descansar. Dilluns haurem de tornar tots plegats a la rutina acadèmica de l'institut sad

Dijous 23 de Maig :
Avui dijous 23 de maig, ens hem llevat ben d'hora  a Palamós i a les 9h hem esmorzat cadascú al seu vaixell. Tot seguit hem preparat el dinar (amanida i entrepans d'embotit i formatge). A les 10h ja salpàvem en direcció  Sant Andreu de Llavaneres (Port Balís).
Cap al migdia, hem fet una parada improvitzada a alta mar, a mig camí, per refrescar-nos, alguns de nosaltres ens hem banyat al mar.
Seguidament, hem continuat navegant, fins adonar-nos que els tripulants del nostre vaixell (Dreams) hem aconseguit pescar un peix lluna. Lamentablement, a l'hora de recollir-lo de l'ham, se n'ha desfet i ens hem
quedat sense sopar de peix fresc al forn...
Finalment, hem arribat a la nostra destinació, hem atracat al port i anat a dutxar, després de netejar els vaixells.
Tot just ara, acabem de sopar espaguetis amb salsa de tomàquet i salsitxes! smiley
Destacar que ha fet molt bon temps i que hem pogut emprendre un rumb en cenyida, on hem posat en pràctica les nostres habilitats marineres
Tripulació del vaixell Dreams

Dimecres 22 de Maig :
Avui hem tingut sort, ha fet sol i el mar ha estat pla, navegació sense problemes. Després de despertar en el port de Blanes, esmorzar i preparar el dinar, hem deixat anar amarres i cap a Palamós!
A mig camí hem fet una parada necessariament divertida i entretinguda: hem fondejat en una caleta prop de Tossa de Mar i ens hem banyat en la freda aigua d'un maig que sembla que comença a portar bon temps. Alguns ens hem atrevit a nedar fins a la platja, a explorar el terreny i a gaudir de paisatges.
Han estat uns moments meravellosos. Quan ha sigut l'hora, hem pujat l'ancora i hem seguit el nostres camí, fent un discret dinar a bord.
El camí fins a arribar a port, entrada la tarda, ha sigut tranquil, entre xerrera i bona música seguida pels nostres cants de veus lleugerament desafinades.
La tarda a Palamós ha sigut calmada, entre jocs de cartes, més xerrera i explorant el port anant a buscar els altres vaixells del grup, ja que tots estàvem amarrats en llocs diferents.
Finalment, hem acabat el dia amb un bon sopar en una pizzeria del poble. En definitiva, avui els bons moments no han faltat!
Berta Ruesca

Dimarts 21 de Maig : Enguany sortim 6 vaixells, cap a la Costa Brava. Hem arribat fins a Blanes, i hem vist la pluja a la lulnyania. Ens hem mullat una micona, però quan ja estàvem a terra. Ha estat una navegació plàcida, amb molt poc vent i hem hagut de tirar de motoret, per  aconseguir una velocitat de creuer d'uns 6 nusos. Després de descansar, i donar una volta ràpida pel poble, ens disposem a preparar el sopar. Bona nit. Demà continuem l'aventura ...

Aquí teniu l'enllaç per a veure un grapat de fotografies
E4, B1: Barcino
“Vint segles enrere” és una bella expressió que resumeix la visita que els alumnes de llatí de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat van fer el passat 26 de març. L’expressió no és nostra, sinó de la crònica de la sortida feta per un dels alumnes assistents, en Sérik. Vint segles enrere significa que Barcelona no es deia així, sinó Barcino; que el nivell de terra quedava, a tota la ciutat antiga, uns quants metres per sota del nivell actual; i també vol dir que al lloc on es troba l’Institut Icària només hi havia… mar. Imagineu les nostres aules, fa vint segles, envoltades de peixos, com si fóssim a l’Aquàrium? Einstein afirmava que el temps no existex, que tot passa al mateix temps, i aquesta és la sensació que tenim quan veiem com les restes de diverses èpoques (visigòtiques, medievals, renaixentistes, neoclàssiques) conviuen amb les de la Barcino romana, fundada probablement el 15 d.C. Restes que s’acumulen i s’enfilen per les parets fins a conviure amb els cases i els carrers d’avui. Amb nosaltres. De tot això i molt més va la crònica d’en Sérik Pérez, alumne de 4t d’ESO. Us la reproduïm tot seguit.

Crònica de la visita al MUHBA

La jornada va començar a les 10:20h, davant la porta principal de l’institut. Hi havia menys gent i, per tant, menys cares conegudes. L’Adrià, professor de llatí, conjuntament amb el Pep, professor de visuals, ens van organitzar i vam dirigir-nos cap al metro a peu.
Quan vam arribar encara faltaven uns quants minuts i, mentrestant, el Pep va aprofitar per mostrar-nos i explicar-nos el significat d’una estranya escultura propera al lloc on érem.
En un obrir i tancar d’ulls vam ésser davant la porta principal del Museu d’Història de la Ciutat (Barcelona o, en llatí, Barcino). Un jove, el que seria el nostre guia durant la jornada, ens va introduir d’una forma visual, gràcies a un simulador, la visita i la immersió cap a l’antiguitat, dos mil anys enrere.
La visita començà en front d’un petit fragment de la primera muralla romana, de la fundació de la ciutat al segle I a.C. Després vam investigar tres tallers: el primer va ser la bugaderia de la ciutat, allà s’hi rentaven les peces de vestir dels patricis retirats, fa més de vint segles. El segon taller va ser una peixateria, on s’hi produïa el preuat, o no tant, garum, aquell aliment de l’època que s’utilitzava com a aditiu a qualsevol àpat, que per tradició era el més abundant. Tot seguit, encara amb la imaginació ocupada pensant en com serien les edificacions i les olors a l’època romana, vam poder mirar una tercera casa de professió desconeguda, malgrat la perfecta conservació de les restes. Com a punt final de la visita pel subsòl de Barcelona vam veure amb gran atenció les restes d’una planta de producció vinícola de baixa qualitat, i les àmfores on es guardava i es fertilitzava la principal beguda de l’imperi, el vi.
Al final, vam anar amb el nostre guia a donar una volta pel nostre actual nivell del sòl, buscant i seguint petits rastres de l’imperi que queden disseminats per tota la part vella. L’exemple de resta més clara i, en la meva opinió, impactant, van ser les quatre columnes del temple d’Octavi August, el patró, convertit en déu, de la ciutat. Eren grans i imponents, aquestes descansen enmig d’un petit pati interior que, avui en dia, pertany al Centre Excursionista de Catalunya.
Així vam acabar la gran jornada acomiadant-nos del jove que ens havia pogut acompanyar i transportar la nostra imaginació, per uns instants, vint segles enrere.
 

 
B1: CaixaForum
El 6 de març, 1r de Batxillerat junt amb les professores del Dept. d'Economia vam anar a CaixaForum, i com sempre ens van felicitar pel saber estar i l'interès demostrat per part de l'alumnat.
Després d'haver escoltat, dins l'activitat Futur Variable,  una trajectòria laboral molt interessant de la Júlia M.G., comissària musical i DJ, vam poder recórrer un espai multimèdia (Caixalab) on tothom va participar aportant idees, fent un «Business Model Canvas»... Va ser un matí molt profitós on vam aprendre gaudint. Àlbum
E2: Cosmocaixa
Has pensat mai com funciona un parallamps? Et sabries protegir d'un camp elèctric potent? Al taller "Viu l'electricitat" proposem als visitants descobrir com es genera, comporta i transmet l'electricitat, conformada per un flux d'electrons en moviment. Una forma d'energia que, sens dubte, ha resultat essencial per al progrés de la nostra espècie. Els alumnes de TECNOLOGIA de 2 ESO hem anat a experimentar i viure l'electricitat tal com podeu veure en aquest àlbum.
Baetulo, quanta fuit ipsa ruina docet
Els romans eren presumits, però… això vol dir que fossin nets? Com eren realment unes termes, qui hi anava, o cada quant es canviava l’aigua de les grans piscines termals?
El passat dimarts 26, els alumnes de la matèria de Llatí de tot l’institut (4t d’ESO i Batxillerat) van anar a visitar el conjunt monumental de l’antiga ciutat romana de Baetulo per respondre aquestes preguntes. No va caldre anar gaire lluny: un breu trajecte sota terra (amb les línies groga i lila del metro) per acabar també al subsòl de Badalona, on es conserva una meravellosa i atapeïda ciutat, amb els seus carrers (entre ells el decumanus, artèria principal de les ciutats romanes) i també unes termes: les més ben conservades de Catalunya. Un viatge sota terra i en el temps gràcies, en gran part, a l’excel·lent projecte de museïtzació del Museu de Badalona, que aconsegueix crear un espai màgic i aïllat del soroll mundanal de la ciutat moderna.
La nostra guia del museu, la Meritxell, va saber guiar-nos per aquest autèntic laberint de cases i carrers com una Ariadna amena i sàvia, així com per alguns racons de la Badalona moderna que, tan a prop com és, desconeixíem. Per acabar la visita, vam entrar encara a l’anomenada Casa dels Dofins: una domus (o casa senyorial) que hauria pertangut a un antic badaloní productor de vi. Una visita amb denominació d’origen que cal recomanar i repetir.
AA: Visita al mercat
L’alumnat de l’Aula d’Acollida ha visitat el Mercat de Santa Caterina així com diverses localitzacions emblemàtiques de la ciutat. El grup ha pogut conèixer anècdotes i dades molt curioses sobre el Parc de la Ciutadella, al costat del nostre institut, l’Arc de Triomf, part del Barri del Born, la Catedral i el Mercat de Santa Caterina, on ha pogut comprar fruita i posar en pràctica el bon nivell de català que ja té el nostre alumnat. No us imagineu que bona estava la macedònia que hem preparat per finalitzar questa activitat. Boníssima! Àlbum
B1: Banc d'Espanya
L'alumnat de Batxillerat 1 i el Departament d'Economia, el passat dimarts, dia 19 de febrer, vam visitar la sucursal del Banc d'Espanya a Barcelona. L'edifici és d'estil eclèctic,no el vam poder recórrer gaire; a destacar els murals de J.M.Sert.
Just després d'haver passat pel control d'entrada, vam anar directes a la biblioteca, on la Núria ens comentaria, acompanyada d'unes diapositives, una mica sobre la política monetària i les funcions del banc actualment, així com la manera d'identificar els bitllets falsificats, entre altres coses. Va ser una explicació participativa on l'alumnat va respondre i preguntar. I amb aquesta fotografia de grup va finalitzar la visita.
B2: Visita al CERN
Els estudiants de Física de 2n de Batxillerat han viatjat a Suïssa el 18 i el 19 de febrer. A la foto se'ls pot veure visitant les instal·lacions del CERN, la instal·lació científica més gran del món. L'endemà vam visitar les Nacions Unides i vam fer un recorregut per la ciutat de Ginebra. Aquest és el quart curs consecutiu que es fa aquest viatge, i esperem poder repetir-lo en els pròxims anys. FOTOS.
B1: TVE
El dia 14 de febrer, l'alumnat d'Economia de 1r de Batxillerat hem visitat una entitat pública, la TVE, a Sant Cugat. Ha estat una visita interessant: l'Ana V. i el Josep M. ens han explicat una mica l'origen de la tele, l'organització, el finançament, les diverses professions directes o indirectes implicades que podem trobar en aquest mitjà, el funcionament; fins i tot ens han comentat el munt de feina en hores que representa fer deu minuts de programa.
També ens hem passejat pels diferents platós (mireu fotos) i, a informatius, hem pogut observar «la peixera» (un plató sempre preparat per fer directes) en ple funcionament, arran del moment actual.
E3: Port de Barcelona
L’activitat, que s’inclou dins del currículum de Ciències Socials, permet fer-se una idea de les principals mercaderies que entren i surten a través d’aquesta gran infraestructura de la ciutat, i de les connexions que comporta la globalització del nostre sistema econòmic. Mitjançant un senzill joc de rol, i en petits grups, l’alumnat havia de decidir quin tipus de vaixell i  en quin tipus de terminal havien d’operar, d’acord amb la mercaderia que importava o exportava l’empresa que representaven.
L’experiència s’ha completat amb una passeig en barca per veure el funcionament real del port. Aquí teniu més imatges.
AA: Biblioteca X. Benguerel
L’alumnat de l’aula d’acollida ha conegut de primera mà les instal·lacions i els serveis que ofereix la Biblioteca Xavier Benguerel, situada al costat del nostre centre. Amb una visita guiada per un dels tècnics que hi treballen en el modern edifici de la Vila Olímpica, han conegut curiositats sobre aquesta i altres 40 biblioteques de la xarxa de biblioteques de Barcelona. Al final de la visita han realitzat interessants preguntes i han pogut portar a terme el seu primer préstec bibliotecari.No us perdeu les fotos!
E2: Barcelona antiga
Els alumnes de 2n. d'ESO de l'optativa del Departament de Ciències Socials "Barcelona, fa molt de temps"  hem fet de nou un itinerari per la part antiga de la ciutat per conèixer els edificis i també curiositats de l'època medieval. Per què el Saló del Tro es diu Saló del Tinell?,  on es situaven els reis a  la Capella Palatina? En el nostre recorregut hem sortit al pas de la muralla i després hem continuat cap als voltants de Santa Maria del Mar. No us perdeu les fotos de l'activitat!
B1: TEeTI
Els alumnes de tecnologia de Batx1 han anat a fer un taller d'Enginyeria Electrònica i Tecnologia de la Informació,TEeTI. Aquesta activitat pràctica està pensada per apropar els coneixements del paper que l'electrònica té en el desenvolupament tecnològic de la societat actual als alumnes. Va tenir lloc a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Vegeu l'àlbum fotogràfic Com a resultat de la pràctica aquí teniu un primer video i també un segon vídeo
B2: Madrid
Del dilluns 17 al divendres 21 de desembre l'alumnat de 2n de Batxillerat, acompanyat per les seves tutores i el coordinador de Batxillerat,  han anat a Madrid de viatge cultural i de fi d'etapa.Un recorregut per l'anomenat Madrid dels Àustries, que no és altre que l'espai situat entre la Puerta del Sol i el Palau Reial; la visita als museus del Prado, Reina Sofia i Thyssen i també a la casa-museu de l'escriptor Lope de Vega, a l'anomenat  barri de les Lletres; més un altre itinerari per conèixer llocs emblemàtics relacionats amb la història i la literatura, junt amb un dia a Toledo per passejar i conèixer els vestigis de la seva part jueva, cristiana i musulmana, han  configurat  aquesta setmana  plena d'aprenentatges i de molts bons moments. Vegeu les imatges.
B1: Sant SadurnÝ d'Anoia
El dia 20 de desembre de 2018, l'alumnat de Batxillerat va anar a Sant Sadurní d'Anoia. Vam visitar l'espai xocolata «Simón Coll» i les caves Codorniu.
La visita a l'espai Simón Coll ens va entusiasmar. Després d'una projecció espectacular sobre els orígens d'aquesta xocolata, vam poder fer el tast. I la xocolata, realment deliciosa!
Després vam caminar pel poble fins a les caves Codorniu. L'emplaçament és molt bonic. Allà vam gaudir d'una visita i explicació ràpida sobre el món del cava. Tant una visita com l'altra van ser profitoses, i com podeu veure a les fotos, ens vam divertir.


 
E3: Emprenedoria
El 19 de desembre de 2018, l'alumnat de 3r ESO de l'optativa d'Emprenedoria, vam visitar  Alencop. Alencop és una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, amb seu central a la Verneda, polígon industrial Bon Pastor. Es dedica a la recollida i tractaments de residus en els entorns urbans, buidatge de naus, locals, pisos... recollida d'electrodomèstics i ferralla, la seva reparació i venda posterior com a productes de segona mà. Alencop rep suport i acompanyament de l'Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.
Com podeu veure a les imatges ens van mostrar la nau i ens van fer una explicació de la seva tasca.
E2: BCN FEST
El passat 23 de novembre de 2018, l'alumnat d' ESO 2 de l'optativa d'Introducció a l'Economia van anar al FEST (Bcn Ethical Fashion Fest) que es va celebrar al  Museu del Disseny de Barcelona.
Plegats vam poder gaudir d'una petita exposició de roba, emprovar-nos-en alguna i, també assistir a una breu conferència sobre la situació que viu la moda sostenible: per una banda, les dificultats que es troba per introduir-se dins del mercat, la moda actual, les grans marques... i, per l'altra, vam reflexionar sobre la necessitat d'un canvi: la necessitat de ser respectuosos amb el medi ambient (utilitzant matèries primeres sostenibles i reutilitzant), promoure els drets humans amb un comerç just, es va parlar de considerar un pla per després de la vida útil de la peça de roba...) En definitiva, una visita interessant.
B1, B2: CiŔncies de la Terra
L'alumna de Batx 1 Berta Ruesca ens explica l'experiència: El dimarts 27 de novembre, els i les alumnes de Ciències de la Terra de Batx 1 i 2 vam fer una sortida a “The Zone of Hope”, una exposició temporal sobre el canvi climàtic.
Aquesta exposició és molt diferent a qualsevol de les que havíem vist fins ara, ja que aquesta planteja tots els efectes del canvi climàtic en una realitat virtual. És a dir, que una vegada vam ser allà ens van posar unes ulleres, uns sensors i una motxilla, i som-hi! Ens vam endinsar en una realitat basada en dades científiques de com serà el futur si no fem res per canviar tots els danys que estem fent al nostre planeta. I cal remarcar que la situació no serà gaire positiva: els pols desfets, el nivell del mar pujarà i Barcelona quedarà inundada, i moltes altres conseqüències que la nostra generació segurament acabarà patint si no fem res per a canviar-ho.
Crec que el balanç de la sortida va ser molt positiu, ja que tots vam sortir d’allà més conscienciats que com havíem entrat doncs amb la realitat virtual et poses a la pell d’una persona que està veient com serà el futur d’aquí uns anys si tot segueix igual.
A més a més, animem a tothom a que vagi a veure l’exposició, amb la qual segur que gaudiran alhora que sortiran més conscienciats sobre el mal que estem fent al nostre planeta.
I recordeu-ho: encara som a temps de canviar el nostre futur respecte al canvi climàtic!
E2: CiŔncies Socials
Els alumnes de 2n d'ESO, de l'Optativa "Barcelona... fa molt de temps", han fet un itinerari per l'antiga Barcino, acompanyats del professorat i per un monitor del Museu d'Història de la Ciutat. Què signifiquen les inscripcions que hi ha a les muralles? A veure qui troba abans la inscripció que hi ha a l'arc on hi havia l'aqüeducte.. Els patricis i els plebeus s'enterraven junts o separats? Tota una sèrie de qüestions que els alumnes anaven esbrinant, alhora que prenien  notes per després exposar-ho a classe i completar, així, el seu dossier sobre aquesta època tan interessant. I encara els queda un altre recorregut per la Barcelona medieval! Vegeu l'àlbum de la sortida.
Via Sepulcral Romana
¿Sabíeu que els antics romans s'enterraven a la vora dels camins? Això era així per mantenir viva la memòria dels difunts. Gràcies a la lectura que els vianants feien de les seves làpides, les seves ànimes s'estremien i els venia una escalforeta als peus: encara em recorden, allà a dalt. Els textos podien ser breus, sovint quatre ratlles per recordar qui era aquell mort, el seu nom, què va fer en vida. Però d'altres vegades eren autèntics poemes, epigrames que ens recorden la brevetat de la vida, i que cal gaudir-la a cada moment, abans no arribi la darrera hora. Entre la literatura i l'arqueologia, aquestes inscripcions són la millor prova que el llatí, com a llengua morta que és, pot fer-nos sentir ben vius. Així ho van viure els alumnes de 2n de Batxillerat que es van apropar a la Via Sepulcral de la Plaça de Madrid de Barcelona el dimarts 27 de novembre: es tracta d'una instal·lació museística in situ, pertanyent al MUHBA i molt ben aconseguida, com va remarcar el nostre professor d'arts, Josep Calull. En efecte, l'espai manté la forma de la via romana d'accés a la ciutat de Bàrcino, i el museu n'esdevé una petita continuació. Vam poder llegir algunes inscripcions, vam llegir-ne d'altres que no hi eren però que sí que s'han publicat en català (del llibre Perennia, recull d'epigrafia llatina de Mònica Miró Vinaixa) i, fins i tot, els alumnes es van atrevir a adreçar-se nous epitafis els uns als altres, com havia proposat el professor del centre José Simón. Més avall en podeu trobar un parell, que la Camila i el Bernat es van adreçar mútuament, i un parell de fotografies a banda i banda de la via. Per sort, seguim tots vius. Però no t'aturo més, lector. Segueix el teu camí. Ave atque vale!
E4 al TNC
El dimecres 31 d'octubre els alumnes de 4t van anar a veure "Els Jocs Florals de Canprosa" al teatre nacional.El dia va ser plujós i el teatre era ple a vessar d'estudiants i d'alguns jubilats despistats. L'obra va agradar molt a alguns i no tant a uns altres. Els decorats i números musicals feien que el públic es perdés el que té de crítica, però que, alhora, s'entretingués.Vegeu les fotos de la sortida.
E1: Can Caralleu
El passat 19 d'octubre, els alumnes d'ESO 1 de l'Institut Icària van realitzar una sortida al centre esportiu Can Caralleu on van realitzar diferents activitats, des d'escalada a tir amb arc, amb l'objectiu de poder-se conèixer millor a través de l'esport i gaudir tots plegats. Aquí teniu un recull dels millors moments.     
Institut IcÓria
Doctor Trueta, 81
08005 Barcelona
t. 93-225.05.01
f. 93-225.05.04
email: iesicaria@xtec.cat
codi centre: 08040141
Consorci d'educaciˇ
de Barcelona

Generalitat de Catalunya
Ajuntaments de Barcelona

Generalitat de Catalunya
Departament d'educaciˇ